Významným šíriteľom cyrilo-metodskej tradície bol Štefan Moyses

05.07.2013 Bratislava

Bratislava 5. júla (TASR) - Slovensko si v tomto roku pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie. TASR pri tejto príležitosti, okrem prehľadu domácich a zahraničných pamätníkov venovaných pamiatke osnovateľov nášho písomníctva, uvádza aj základnú vedeckú, odbornú a umeleckú, knižne publikovanú literatúru o období Veľkej Moravy a účinkovaní sv. Cyrila a sv. Metoda na jej území, teda aj na veľkej časti dnešného slovenského územia. Prehľad literatúry uvádzame ako informačný materiál.

Najväčším šíriteľom kultu sv. Cyrila a sv. Metoda a cyrilo-metodskej tradície vôbec bol bansko-bystrický rímskokatolícky biskup a prvý predseda Matice slovenskej Štefan Moyses. Svedčí o tom aj rozsiahla biografická esej Svetozára Hurbana - Vajanského Život Štefana Moysesa, ktorá po prvý raz knižne vyšla nákladom Kníhkupecko-nakladateľského spolku v Turčianskom Sv. Martine pri storočnici narodenia Štefana Moysesa roku 1897. V reedíciách potom vyšla v rokoch 1935, 1936, 1947 a 1970. Posledná reedícia bola rozšírená o matičné prejavy biskupa Štefana Moysesa.

Autor v štúdii venuje veľkú pozornosť práve úsiliu biskupa Štefana Moysesa o trvalé zakorenenie a široké rozvinutie cyrilo-metodskej tradície u nás a stále organizačné začlenenie ich sviatku do národno-kultúrnych i nábožensko-cirkevných podujatí. S. H. - Vajanský o tom píše: "Moyses ešte roku 1864 previedol u rímskej stolice, aby výročný slávnostný sviatok sv. Cyrila a Metoda určený bol v katolíckej cirkvi na deň 5. júla. V ten deň roku 1869 zomrel v Kristu Pánu" a v ďalšom texte cituje z nekrológu v Pešťbudínskych vedomostiach: "Verný ctiteľ svätých apoštolov našich Cyrila a Metoda, ich nástupník v biskupskej hodnosti, ich nasledovateľ v učiteľstve, spisovateľstve a milovaní národa, umiera v tisícročí smrti sv. Cyrila, umiera vo výročný slávnostný sviatok sv. Cyrila a Metoda, jeho úsilím na deň 5. júla ustanovený! Slovenský biskup umiera v svätý sviatok svätých slavianskych apoštolov."

Táto príbuznosť dátumov v časovom priestore tisícročia čoskoro vyvolala najrôznejšie dohady. Jaroslav Rezník ich neskôr vo svojich literárno-zemepisných knihách Po literárnych stopách na Slovensku a Túry do literatúry vysvetlil takto: "Štefan Moyses zomrel teda v dnešnom Žiari nad Hronom vo svoj 'slávnostný deň'. Slabnúce srdce sedemdesiatdvaročného človeka bolo v ten deň mimoriadne vzrušené vedomím veľkej udalosti a osobnej zodpovednosti a - nevydržalo."
 

Vyberte región